הגיע הזמן להפסיק עם זה, אנחנו לא במאה הקודמת.

27.10.2012 (12:00)

שלום לכולכם!

חזרנו אליכם לאחר תקופת צינון ארוכה מהמתוכנן.היום ברצוני לכתוב לכם על נושא מאוד מעניין ושנוי במחלוקת מזה שנים רבות והוא - שיטות אילוף שעבר זמנן, מזמן.
הפוסט יתחלק ל-2 חלקים, היום תקבלו את החלק הראשון ושבוע הבא את החלק השני.

בואו נתחיל מחינוך לצרכים, עניין שכל בעל כלב מתמודד עימו.

איני יודע כמה מכם מודעים לכך, שחינוך לצרכים אינו ענין של מותר או אסור, כלומר, אנחנו לא מלמדים את הכלב שלנו שאסור לעשות בבית צרכים ומותר לעשות בחוץ, אלא, אנחנו מלמדים אותו הרגל עשיית צרכים מחוץ לבית תוך שימוש ברצון הטבעי של הכלב לשמור על טריטוריה אישית נקייה.
הטריטוריה האישית מתחילה בקטן וגדלה לכל רחבי הבית, אזור מתוחם, גדר גורים וכלובי אילוף מאוד עוזרים לנו בהעברת נקודה זו לגור (וגם עם כלב בוגר) ללא עימות וקונפליקט.
עד היום אני נתקל באנשי מקצוע מהתחום הכלבני הממליצים ללקוחות שלהם לדחוף את הראש של הכלב לצרכים, להכות אותו (עם היד או העיתון המגולגל הידוע לשמצה) או לצעוק ולכעוס עליו.
שיטות אלה יפגעו קשות בקשר שלכם עם הגור ויגדירו לו כבר מראשיתו שלא ניתן לסמוך עליכם ועליו לפחד מכם. מעבר לזה, הגור לא מסוגל להתאפק בגילאים שבין 2-5 חודשים יותר מ 2-6 שעות ברציפות ולעיתים אפילו פחות מזה.
במקרים קיצוניים, כלבים וגורים לומדים שלא כדאי לעשות צרכים ליד הבעלים ולכן גם לא עושים צרכים בטיול, כי הבעלים שם!

בואו נבהיר דבר מה, מעולם לא כעסתי על כלב על שעשה צרכיו על רצפת ביתי ומעולם לא הענשתי אותו על כך ולא קרה שלא הצלחתי לחנך כלב להיות נקי בבית.
אם כלב עושה צרכים בבית ואתם רוצים לכעוס על מישהו, תכעסו על מי שלא הוציאו בזמן 

 

מכירים את המשפט: "אל תלטף אותו כשהוא מפחד, זה יחזק את הפחד שלו".
בואו נבדוק את הנושא מנקודת מבט בהיוויוריסטית - "פחד הוא תחושה רגשית ופיזיולוגית לא נעימה, הקיימת לעתים אצל בני אדם ובעלי חיים, הנגרמת כתוצאה מחשיפה לגירוי חיצוני מסוכן או מאיים (פיזית או מנטלית)".
כלומר, אם תלטפו את הכלב שלכם כשהוא בא אליכם מפוחד אינכם מחזקים את תחושת הפחד, כי היא לא ניתנת לחיזוק, אלא תחזקו את ההגעה של הכלב שלכם כשהוא מפחד. הפחד הינו בלתי נשלט ולא ממש ניתן לחיזוק (למעט מקרים מסויימים).
ברוב המקרים, אם תלטפו את הכלב שלכם כשהוא מפחד אתם רק תרגיעו אותו במקרה הטוב או שהליטוף "יעבור לו מעל הראש" במקרה הגרוע ולא ישנה לו כשהוא זה, הוא רק רצה לברוח ממה שהפחיד אותו ואתם, באופן טבעי, ה"מקום הבטוח" בעיניו.
האבסורד הוא, שאם תרחיקוו את הכלב מכם ותתעלמו ממנו אתם תחדלו מלהיות המקום הבטוח בעיניו ואולי הוא יעדיף להגיע למקום אחר וכך הוא יאבד את האמון בכם במצבים הללו.
אם הכלב שלי מפחד ממשהו ומרגיש צורך לברוח אני רוצה שיבוא אליי! ולא ירוץ לכביש או למקום אחר, אני בטח לא אדחה אותו מעליי.

אם הכלב שלכם מפחד מדבר מה, טפלו בפחד שלו בעזרת מטפל התנהגותי ואל תזניחו זאת, אבל בטח אל תשברו את האמון שלו בכם.

 

מאחר ורוב עבודתי כמאלף הינה טיפולים התנהגותיים במקרים של תוקפנות וחרדה שהגורמים להם יכולים להיות: פחד, חוסר חשיפה, יחס לא הולם, טראומה ועוד אני מוצא את הטיפולים שבהם הכלב איבד את האמון בבעליו הכי קשים. אלה מקרים שבהם עליי להפריד את הכלב מבעליו לתקופה קצובה או מקרים שבהם עליי לבנות תכנית טיפול צפופה ואינטנסיבית.
דווקא מקרים בהם הכלב לא מתנהג כמו שהייתם מצפים, אבל הוא קשור לבעליו באמת, הם יותר פשוטים לטיפול.
הדוגמאות הבולטות ביותר הן מקרים של תוקפנות לכלבים ואנשים - ברגע שהכלב נחשף לכלב או אדם כלשהו ומתחיל להשתולל אין לבעליו סיכוי להרגיע אותו, מאחר ואין ביניהם מערכת יחסים של אמון והכלב לא רואה בבעלים כ"מנהיג" שאפשר לסמוך עליו.

 

החלק השני של הפוסט יתפרסם שבוע הבא ואיתו עוד דוגמאות מנושא כה חשוב בימינו.
ככל שעובר הזמן אנשי מדע החוקרים התנהגות כלבית לעומק מגלים תגליות חשובות ביותר ומבינים לעומק נושאים שלא היו ברורים בעבר.
אני אמשיך להביא לכם את שיטות האילוף החדשניות והיעילות ביותר שאינן כרוכות בגרימת כאב לכלבים שלכם והפחדתו.

נתראה שבוע הבא!

המשך שבוע טוב לכולכם.

הוספת תגובה
RSS Feed