גינות כלבים, יתרון או חיסרון?

27.10.2012 (12:00)

שלום לכולכם,

היום אני רוצה להעלות שאלה שנשאלת פעמים רבות ולהרחיב עליה את התשובה.
"האם זה טוב ללכת עם הכלב שלי לגינת כלבים מידי יום?"
בקצרה, התשובה היא כן.....ולא.

דוגמה להמחשה. נניח ואתם מגדלים כלב המפחד מכלבים אחרים וכאשר נכנסים איתו לגינת הכלבים הוא פשוט יושב מתחת לספסל ומרחיק את כל הכלבים ממנו בנהמות ונביחות אז יהיה סביר להניח, שהוא אינו נהנה לשהות בגינת כלבים ונמצא בסטרס מיותר.

שלום לכולכם,

היום אני רוצה להעלות שאלה שנשאלת פעמים רבות ולהרחיב עליה את התשובה.
"האם זה טוב ללכת עם הכלב שלי לגינת כלבים מידי יום?"
בקצרה, התשובה היא כן.....ולא.

דוגמה להמחשה. נניח ואתם מגדלים כלב המפחד מכלבים אחרים וכאשר נכנסים איתו לגינת הכלבים הוא פשוט יושב מתחת לספסל ומרחיק את כל הכלבים ממנו בנהמות ונביחות אז יהיה סביר להניח, שהוא אינו נהנה לשהות בגינת כלבים ונמצא בסטרס מיותר.
אם הכלב שלכם מאוד אוהב כלבים ואתם הולכים איתו רק לגינת הכלבים כטיול, האם כלב כזה יפתח קשר טוב איתכם, יהיה קשוב אליכם או אפילו ידע ללכת על רצועה? - התשובה בשני המקרים לשאלה הנ"ל היא -"לא" באופן חד משמעי.

לפני שנגיע לבעייתיות בגינת כלבים בואו נחשוב על היתרונות שלה:

1. חשיפה מצויינת לכלבים. הכלב לומד לתקשר עם טיפוסים שונים של כלבים, מגזעים שונים, גדלים שונים ומשפר את מיומנויות התקשורת שלו באופן כללי. ככל שתתחילו בגיל מוקדם יותר כך השפעת החשיפה תהיה גדולה יותר.
2. הוצאת אנרגיה בטוחה, במובן שהכלב בטוח יוציא אנרגיה ויחזור עייף הבייתה.
3. מאפשר לכם לפגוש בעלי כלבים אחרים ואולי להתחמק מטיול הליכה משעמם.
4. אם אתם עייפים אז בכלל תעדיפו ללכת לגינה.
5. סביר להניח שהכלב שלכם יהנה מאוד לשהות בגינה.
6. הכלב מפתח כושר טוב מאוד :-) (יכול להיות גם חיסרון, תלוי איך מסתכלים על זה).

אז מהם בכל זאת החסרונות, וכאן נתעכב יותר:

1. כלבים מטיפוסים שונים. בכל גינת/מפגש כלבים תוכלו למצוא את הכלב המתסיס/ערס/חוצפן/נבחן, או איך שתקראו לו, שבדרך כלל מלמד כלב אחד או שניים את ההתנהגות הבעייתית שלו. ישנם כלבים הנוטים להיגרר אחרי כלבים אחרים (קצת כמונו לא?) אם אלה ינבחו על אנשים, כלבים, חתולים וכו' וכלב, שעד למפגש עם הכלב הבעייתי, לא התנהג באופן בעייתי מבחינתכם עלול להראות את אותן התנהגויות.
לא אחת יצא לי לצפות באינטראקציה בין כלבים במפגש כזה ובכל פעם הזהרתי את הבעלים מכלב כזה או אחר, שמא הכלב שלהם יתחיל לחקות אותו. מצב כזה הופך למסוכן ממש, כאשר הכלב הנגרר סובל מבעיית תקשורת כלבית ועלול גם להפוך לתוקפן כלפי אנשים/כלבים/חתולים (בניגוד לסתם אוהב לרדוף אחריהם) או חרד ממש ממפגש עם כלבים. הבעיה יכולה לצוץ גם בטיול על רצועה וזה מראה שהכלב מכליל את התנהגותו מהמקום שבו הוא משחק עם כלבים גם למקומות אחרים (בדר"כ ההכללה מתרחשת בהמשך חייו של הכלב ולא באופן מיידי).
לא מזמן, ביקשתי בכל לשון של בקשה מבעליה של כלבה להפסיק להפגש עם כלב ספציפי בגלל שהוא משפיע עליה באופן שלילי ביותר, עד לרמה של תוקפנות ממשית ומסוכנת לכלבים אחרים. כמובן, שהדבר פוגע קשות בתהליך של טיפול התנהגותי.

2. ירידה באיכות הקשר עם הבעלים. כאשר אתם הולכים, פיזית הולכים, עם הכלב שלכם ברחוב אתם מתקשרים עימו, תרצו או לא תרצו, בין אם תקשורת טובה או שלא. כאשר אתם לוקחים את כלבכם לגינת כלבים באופן יומיומי וזונחים את הטיולים הרגליים (10 דקות הליכה לגן כלבים לא נחשב כטיול...) אתם עלולים למצוא עצמיכם במצב שהכלב ממש "לא שם עליכם" בשום סיטואציה.
תבינו, כלב בגינת כלבים מסתובב חופשי והוא אדון לעצמו, מקבל החלטות בעצמו ותוסיפו לזה שאינכם מטיילים איתו ומשקיעים בתקשורת שביניכם - תקבלו כלב שהקשר שלו עם הבעלים מאוד ירוד. מעבר לזה, קשה מאוד ללמד כלב התנהגויות רצויות בסביבה עמוסת גירויים שכזו.
תקשורת בונים באופן הדרגתי באמצעות חיזוקים חיובים, הכוונה עם רצועה, שפת גוף, גבולות בבית, כללי התנהגות בסיסיים ועוד, כל אלה ניתן להשיג רק אם נתרגל עם הכלב שלנו ונשקיע זמן ומחשבה לעניין. אם נלך כל יום (בוקר, צהריים וערב) לגינת כלבים מבלי להשקיע בדבר שהינו הבסיסי ביותר, במערכת היחסים בינינו לכלב שלנו, נקבל כלב "עצמאי" (כלומר, כלב שבעצם נוטה להשתלט על סיטואציה) ולא קשוב שבקלות יעדיף להמשיך להסתובב מאשר לחזור אליכם לדוגמא.
 

3. אנשים שמביאים את הכלב שלהם לגינה לאחר יום שלם בבית.
תארו לעצמיכם רועה גרמני בן 10 חודשים, ששוהה בבית 10 שעות ביום, כי הבעלים בעבודה וגר ממש 2 דקות מגינת הכלבים. הבעלים חוזר הבייתה ובשיא ההתרגשות לוקח את הכלב לגינת כלבים. הכלב מושך ומושך לגינה והבעלים מת כבר להגיע, רק לשחרר אותו "שיפרוק אנרגיה מכל היום שהיה סגור". איך שהוא מגיע לגינה נפתח השער והכלב מסתער פנימה ורץ כמו משוגע. עכשיו דמיינו את אותה סיטואציה עם ילדים בגן, נכון שזה היה מדאיג אתכם לראות ילד מתנהג כך? - ובכן, יש לי חדשות בשבילכם. גם כשאני רואה כלב מתנהג בצורה כזו אני מודאג, בעיקר מהדקות הראשונות של ההתרגשות המוגזמת.
בואו נרחיק לכת בדמיונינו, נניח ובגינה יש כלב שלא מכיר את השיגועים של הר"ג הנ"ל ולא מבין על מה המהומה, הוא בכלל רגיל קודם כל להריח את הכלב, להסתכל עליו ואז להחליט אם הוא משחק איתו. אותו כלב מיד נכנס למגננה ואם הוא ריאקטיבי באופיו הוא עלול לתקוף את הר"ג שבכלל רצה להזמין אותו למשחק.
הנה לכם, שני כלבים לא תוקפניים, אבל כל אחד מהם אומר "שלום" בצורה אחרת וזה אחלה טריגר לביס וריצה לוטרינר והלך היום.
נשמע לכם מוגזם....? - אני עד לדברים הללו לא מעט.
לפני שאתם מכניסים את הכלב שלכם לגינת כלבים תנו לו להשתחרר לפני - עשו טיול של 15-20 דקות, תרגלו איתו באזור פתוח (עם רצועה ארוכה) חזרה אליכם או כל דבר אחר ורק אז הכניסו אותו לגינת כלבים.

4. נוכחות כלב תוקפן.
אני אוהב לצפות על גינת כלבים מבחוץ לפני שאני מכניס את הכלב שלי פנימה. אני רוצה להכיר את הכלבים, לראות מי מתסיס, מי נגרר, מי מרחיק את כולם ממנו והבעלים חושב ש"כך הוא ילמד" וכו'. יותר מזה, אני מאפשר לכלב שלי גם לצפות! בדר"כ יגיעו כלבים לגדר וירחרחו דרכה, אפשר לראות מיד מי נחמד, מי פחות וכו'.
ישנם מקרים, שאנשים בעלי כלב תוקפן מכניסים אותו לגינת כלבים, לא תמיד מדובר עם כלב שנושך, אלא בעיקר על כלבים שמתעמרים בכלבים אחרים ויוצרים אווירה מאוד מתוחה בין הכלבים וגם בין בעלי הכלבים (שזו סיבה בפני עצמה לריבים בין כלבים).
כלב שנוטה להסתובב בגינה, לעלות על כולם (שזה יכול להרגיז מאוד כלב אחר), לכעוס על מי שלא נותן לו לבצע את זממו בעצם מביא לאווירה מתוחה וכל רגע יכול להצית ריב. בגינה שיש בה הרבה כלבים זה יכול להראות כמו קטטה במשחק כדורגל, עכשיו לכו תפרידו.
לצערי, רוב האנשים לא מבינים את שפת הגוף הכלבית ונוטים להאמין לכל מיני מיתוסים ועיצות אחיתופל כאלה ואחרות ולא מבינים שהכלב שלהם עלול לפתח בעיות התנהגות קשות ביותר בעתיד הרחוק.

5. השפעת הבעלים ואנשים אחרים הנמצאים בגינה.
אחת הסיבות העיקריות לריבים בין כלבים בגינות הינה ההתערבות הבילתי פוסקת של אנשים באינטראקציה בין הכלבים.
ישנם אנשים שכל הזמן מפסיקים את הכלב שלהם ממשחק עם כלב אחר, משחק שנראה להם אגרסיבי, אבל בעצם הוא לא, וכך מונעים מהכלב שלהם ללמוד שהוא משחק באופן שאינו נעים לכלב השני, כי השני לא מקבל הזדמנות להראות לו. בקיצור, הכלב שלכם צריך ללמוד כיצד לתקשר עם כלבים דרך הכלבים שהוא פוגש ומשחק איתם, לא דרכיכם. אתם צריכים להתערב כאשר מתפתח ריב רציני או כאשר יש כלב הסובל מיכולת תקשורתית נמוכה ויש ללמדו באמצעות התניה קלאסית ואופרנטית עד אז, |הדגש| אל תתערבו|סדגש|.
לפני כמה שנים ראיתי בגינת כלבים כלב שכל הזמן הולך ומציק לכלבים אחרים עד שהבעלים שלו באה להפסיק אותו.
ישבתי וצפיתי בכלב שלמד, שאם הוא רוצה שהבעלים שלו תבוא אליו הוא הולך להציק לכלב אחר, גאון לא? - אך בעייתי מאוד. אותו כלב הכניס המון מתח למשחקים וגרם לבעלי כלבים אחרים להתעצבן.
אותה אישה פשוט הייתה צריכה להתעלם והוא לבסוף היה מפסיק. לא היה מדובר בכלב תוקפן או מסוכן, פשוט כלב ניג'ס.
לכן, אם יש לכם כלב בעל נטייה לשחק "קשוח" צפו לכמה ריבים עם בעלי כלבים אחרים, הריבים הללו מכניסים המון מתח גם לאינטראקציה בין הכלבים.

6. נוכחות מזון בשטח הגינה - אכילה מהרצפה (כולל צואה).
מי לא נתקל בכלב המרים אוכל מהרצפה בגינת כלבים או אוכל צואת חתולים או של כלבים אחרים? - כולנו.
קשה מאוד ללמד את הכלב להימנע מהתנהגות זו, יש צורך בתרגול רב והשקעה רבה של זמן ותרגול על מנת לצמצם את התופעה ואולי להכחידה.

אז איך נהנים מגינת הכלבים ובכל זאת שומרים על מסגרת יומית נכונה? - 

ראשית, טיילו עם הכלב שלכם תמיד לפני שאתם משחררים אותו בגינת הכלבים, גם אם הוא היה סגור בבית 10 שעות, חשוב מאוד לעשות את הטיול הרגלי, לצ'פר על התנהגות נכונה ורגועה ובכלל, להוריד את סף ההתרגשות מהעובדה שחזרתם הבייתה. כלב שיודע שעכשיו לוקחים אותו לגינת כלבים נוטה להשתולל ולהתפרע, למשוך ובכך לפתח הרגלי טיול על רצועה לא נוחים ואף מסוכנים, לכן, שיחרור הכלב בגינה כשהוא רגוע והצליח לפרוק קצת מהאנרגיה שלו יהיה נכון יותר איך שלא מסתכלים על כך.
בנוסף, עדיף לשחרר בגינה פעם ביום או פעמיים, תלוי כמה זמן אתם משקיעים בכל טיול, ולהפוך אותה למעין בונוס.
ניתן להגיע עם הכלב לאזור הגינה, להשאר במרחק גדול מספיק כדי שהוא יתעניין במשחק איתכם. תוכלו לשחק בכדור, חבל נשיכה, מחבואים, חיפוש צעצוע וכו'. המשחקים הללו משפרים מאוד ומחזקים מאוד את הקשר.

שנית, חכו כמה דקות לפני אתם מכניסים את הכלב שלכם לגינה חדשה או ישנה המאכלסת כלבים לא מוכרים, תנו לו להבין מה קורה מסביבו ולראות את הכלבים (לא חייבים לתת לו להריח מבעד לגדר). הביטו בעצמכם על הנעשה בגינה, |הדגש|בייחוד כשמדובר על גינה לא מוכרת|סדגש| ורק אז הכניסו אותו פנימה, בהנחה שקיבלתם הרגשה טובה.

לסיום, אל תתקעו בגינה, אם הכלב שלכם מסמן לכם שהוא עייף ומיצה את עצמו חיזרו הבייתה. בעיקרון, חצי שעה-שעה משחק בגינה הם דיי והותר כאשר אתם מקפידים על פעילות יומיומית וטיולים מסודרים.
כמו-כן, הקפידו לשחרר רק במקום מסודר וסגור.

כלל בטיחות חשוב מאוד, הקפידו שהכלב שלכם ישתה במהלך הפעילות, אך לא יותר מידיי (חשש להיפוך קבע). אם אתם שמים לב שהוא לא שותה, ניתן לעשות הפסקה יזומה של כמה דקות, לקחת אותו לשתות, לתפוס אוויר ולחזור למשחק.
טיפ קטן - נסו לקרוא לכלב שלכם לבוא אליכם בפאוזות שהוא עושה בין המשחקים כדי לשבח אותו, ללטף ואולי לשחק איתו בעצמכם ואז לשחרר אותו לכלבים חזרה, כך תלמדו אותו ששווה לחזור אליכם בזמן המשחק ותהיה פחות בעיה לקחת אותו הבייתה בסוף (קראו בפוסט על הפקודה "אליי" ביתר פירוט).

 

היה קצת ארוך,
אני מודה לאלה שקראו עד הסוף :-)

המשך שבוע טוב לכולם!

גיא תיכון - אילוף כלבים
www.dogs-guy.co.il

הוספת תגובה
RSS Feed