בלה נבחה ללא אבחנה על אנשים וכלבים שפגשה בטיולים. בלה מעולם לא נשכה או תקפה, להפך, תמיד שמחה לשחק עם כלבים ולקבל ליטופים מאנשים. מרוב התרגשות במפגשים, לא ידעה כיצד לשלוט ברגשותיה, ובגלל שהיתה קשורה ברצועה ולא יכלה להגיע פיזית אליהם, היתה בלה מתוסכלת, נהמה ונבחה, מה שיצר תגובה מוגזמת ביחס לסיטואציה. בעליה של בלה נהגו בה באגרסיביות, משכו ברצועתה ונזפו בה על התרגשותה, או משכו אותה והמשיכו בטיול. לפעמים נשארו במקום ולא עשו כלום.
האם המקרה של בלה נשמע מוכר? - כלבכם מגיב בהתרגשות יתר לגרויים פיזיים, ריחות וקולות? - האם הוא סקרן כשהוא שומע קול של אדם או כלב אהוב?
- אינכם לבד. תופעה זאת מוכרת וידועה בתחום האילוף והיא נקראת “ריאקטיביות”.
כלומר: כלב ריאקטיבי הוא כלב המגיב באופן מוגזם ביחס לסיטואציה לגירוי חיצוני בחיי היומיום.
כלבים עשויים להיות ריאקטיביים לכלבים, לאנשים, לבעלי-חיים שונים, לרעשים, לריחות, לתנועה, או שילוב של מספר גירויים במקביל.
ישנם כלבים בעלי תגובות ריאקטיביות ספציפיות יותר, לדוגמא- גברים קרחים, שליח פיצה, אנשים עם מקל, כלבים שחורים או מגזע מסוים, חתול שרץ הלאה מהם ועוד.
בעלי-כלבים ואנשי מקצוע רבים בתחום הכלבים מבלבלים לעיתים קרובות בין ריאקטיביות לבין תוקפנות.
תוקפנות היא התנהגות כוחנית ואלימה, פיזית או מילולית יש הבדל מהותי בין שתי ההתנהגויות, בעוד שתוקפנות בבסיסה נועדה לפגוע באחר. ריאקטיביות היא “רק” תגובה חיצונית מוגזמת לגירוי מבלי כוונה לפגוע.
התנהגותו של כלב ריאקטיבי יכולה להסלים באותו הרגע או בשלב מאוחר יותר מריאקטיביות בלבד, לתוקפנות בשל סיבות שאפרט בהמשך.
_______________________________________________________________________________________________________________________
איך לזהות ריאקטיביות?
כלבים ריאקטיביים נובחים, מתפרצים קדימה, מייללים, מתנהגים בחוסר שקט ונעים ללא הפסקה, נושכים – mouthing (אין הכוונה לנשיכות מתוך רצון להסב נזק), מתנשפים, מתקשים להגיב לאותות (פקודות) מוכרים, מתקשים להירגע לנוכח הגירוי וגם לאחר שנעלם או שילוב של הנ”ל.
מאמר זה נכתב בשיתוף עם אתר חיי כלב וניתן להמשיך לקרוא אותו כאן.